Muons a l’institut

Els rajos còsmics inunden silenciosament la Terra des de la nit dels temps, sense cap efecte significatiu sobre les nostres existències.
Travessen l’espai portant un poder inimaginable que fa del LHC del CERN un nan energètic.

Quin és el seu origen, d’on venen? Provenen dels excesos enfuriats del Sol, principalment, i de totes les catàstrofes còsmiques… sobretot les supernoves.
Supernoves, estels que exploten amb un centelleig formidable al final de la seva vida. Durant un instant brillen tant com la seva galàxia… i s’apaguen per sempre. En la seva mort es cuina gairebé tota la taula periódica dels elements i es llencen a l’espai partícules amb velocitats esferidores.
Aquest poder grandiós, a la Terra protectora esdevé en l’espectacle inocent i bell de les aurores polars… i en miles de partícules que ens travessen inofensivament cada dia.
De totes ellas, els muons són les més exòtiques.  A tots els efectes, el muons són com a electrons però dues-centes vegades més pesants, que viuen tan sols uns dos microsegons. Per què ens ha d’interessar un objete tan petit i efímer?
Perquè ningú ni res està fet de muons… i no obstant estan aquí. Perquè els muons interactuen amb la resta del Univers mitjançant la força més fascinant que coneixem, la força nuclear dèbil. Perquè aquesta estranya  força és l’unica capaç de mutar una partícula en altres, canviant la seva pròpia naturalesa.
I perquè l’existència dels muons van obrir la porta a entendre l’origen de l’Univers i de nosaltres mateixos.

Més imatges de l’observació de muons a l’institut

Un altre vídeo de l’observació de muons a l’institut

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *